Lysglimts historie

Børnene på Lysglimt

Af Lysglimts bestyrelsesberetning fra 1918-1919, fremgår det, citat ”Allerede den 1. April aabnede man i Aar forsøgsvis hjemmet i Gilleleje med et hold paa 9 børn. Det var en måned tidligere end i fjor, men trods Aarstiden blev Resultatet udmærket”.

Disse få ord er de eneste, der er at finde omkring børnene på Lysglimt. Intetsteds står det skrevet, hvorfor børnene skulle på Lysglimt, hvem disse børn var osv. Det, der ikke står skrevet, men som fremgår af bestyrelsens beretninger er, at disse børn altid kom i april måned.

Først i 1926 i bestyrelsens beretning forekommer: nogle få sætninger, der delvis giver nogle svar, der står nemlig skrevet, som følger ” to voksne var som en undtagelse sluppet ind på holdet, der ellers kun er beregnet på kirtelsvage og blodfattige børn fra de små beskedne hjem med som oftest den store børneflok, der til daglig lever under alt andet end ideelle forhold”. Og året efter i 1927 fandt efterfølgende sætning vej til bestyrelsens beretning ”så meget mere som forstanderinden flere gange havde henledt bestyrelsens opmærksomhed på, at et hold på en snes børn altid afstedkommer nogen uorden, ligesom deres tilstedeværelse ikke går sporløst hen over hus og inventar”.

Meget er forandret

Og så ved vi fra efterfølgende Lysglimt gæsts egen beretning, at der i hvert fald i 1941 og 1942 også var børn på Lysglimt i juli og august måned.

Gennem de 100 år Lysglimt nu har eksisteret, har både tiden og verden undergået en betydelig forandring. Mange store og dramatiske historiske begivenheder, og ikke mindst udviklingen fra bondesamfund til industrialiseringens indtog, har været en fast bestanddel af den verden, som omgav Lysglimt, der stille og trofast vedblev at gøre, hvad Lysglimt skulle.

Der kan være mange nødvendige årsager og gode grunde til, at børn havde deres gang på Lysglimt, men lidt at et mysterium forbliver det dog, og det bliver ikke mindre af, at børnene forsvandt fra Lysglimt lige så ubemærket, som de ankom. Vi kan nemlig efter 1942 ikke fundet noget som helst vidnesbyrd om børn på Lysglimt.

Dog kan vi så glæde os over, at rigtig mange børn, formentlig har haft nogle herlige ophold på Lysglimt. Fra bestyrelsens beretninger har vi delvis antallet af børn på Lysglimt fra årene mellem 1919 til 1942, som gengives efterfølgende:

Der må gerne være lidt mystik ..

Den eksakte viden omkring børnene på Lysglimt må henstå i det uvisse, men med 100 år bag sig klæder det bestemt også Lysglimt, at omgive sig med lidt mystik. Det er åbenbart ikke alting, vi nødvendigvis skal vide og så fred med det. Så kan vi glædes over efterfølgende beretning fra én, der selv har været barn på Lysglimt.

En kær og mangeårig gæst på Lysglimt, Kirsten Mathisen fra Aalborg, var ét af disse mange børn. Under besættelsen af Danmark var Kirsten sammen med sin lillesøster Rie på ophold på Lysglimt i 1941. Kirsten beretter efterfølgende herom, 76 år efter sit første besøg på Lysglimt. Som storesøster skrev Kirsten 2 breve hjem til forældrene fra Lysglimt, og disse to breve eksisterer stadig og gengives i deres fulde ordlyd efter Kirstens egen beretning. I sandhed sød og underholdende læsning.

”Alle vi børn på Lysglimt” Under besættelsen i 1941.

”Flere gange har min elevkammerat Alice og jeg modtaget legat fra ”Baronessens hvile” til kurophold. I begyndelsen var det til ophold på Fåborg Kursted, og da de lukkede, gik legatet til ophold på Rømø Kursted. Og derefter kunne legatet så kun benyttes til ophold på et sted godkendt af ”Sygeforsikringen danmark”. Vi henvendte os til ”Sygeforsikringen danmark” og fik en liste over godkendte steder, og valget faldt på Lysglimt i Gilleleje. Valget var let, da begge mine søskende og mine to kusiner bor på Sjælland og ikke mindst, fordi min elevkammerat Alice bor i Bagsværd.

Jeg ringede til Lysglimt og fik tilsendt materiale om stedet, og straks da jeg så billedet af Lysglimt, sagde det mig noget……… der har jeg været som barn.

Billeder af børnene på Lysglimt i 1929

I sommeren 1941 var jeg med mine forældre, min bror og lillesøster på pensionat ”Østmolen” i Gilleleje. Dagene gik med blandt andet mange ture ud til Nakkehoved fyr ad Fyrstien, og vi kom naturligt forbi Lysglimt, hvor der var” børnepensionat” med mange legende glade børn. Så da vores familieferie på pensionat ”Østmolen” inde ved Gilleleje havn var slut, så var det arrangeret, at jeg og min lillesøster skulle være en uge på Lysglimt. Min lillesøster var 4 år, og jeg selv var 12 år, og vi havde en pragtfuld tid. Jeg husker tydeligt, at vi legede i haven, vi var på stranden og bade og havde nogle dejlige ture ind til Gilleleje by og havn. Jeg husker, at jeg skrev to breve hjem til vore forældre, det var vist mest for at få sendt nogle flere lommepenge. Det var en pragtfuld oplevelse.

Så da jeg for 8 år siden ringede til Benny på Lysglimt for at bestille ophold, så kunne jeg fortælle at jeg havde været der før, nemlig i 1941. Min elevkammerat Alice og jeg havde da igen modtaget et legat fra ”Baronessens Hvile” – og jeg kom så på Lysglimt igen. Det var pragtfuldt, der var lys, varme og vand, alt var så smukt, og minderne fra dengang kom tilbage.

Siden da har Alice og jeg mange gange tilbragt tiden sammen på Lysglimt, og jeg har haft masser af besøg af søskende og kusiner. En af gangene, hvor min lillesøster var på besøg, kørte vi ind til Gilleleje havn og fandt det hus, der dengang i 1941 havde været pensionat ”Østmolen”.

Min årlige tur til Lysglimt i det skønne Gilleleje er simpelthen bare så godt for mig; det kan der ikke gives roser nok for til hele personalet.”    

Kirsten Mathisen fra Aalborg.

To breve som Kirsten Mathisen skrev hjem til sine forældre fra Lysglimt i 1941. Det første brev er dateret 31. juli 1941.

”Gilleleje den 31/7-41

Kære Far og Mor

Vi har det godt, hvordan har i det. Rie tuder om morgenen og ved morgenmaden. Hvornaar kommer du herop. I gaar da vi var i vandet har jeg Rie med i vandet og hun lo kun men ville op igen og i dag skal hun ogsaa i vandet, men hun skal hoppe ned til mig i dag. Og vil du ikke gerne sende nogle penge op til mig. Du kan jo godt adressen og jeg mangler penge.

                                            6 is………………... 0,75

                                            Dukke………………1,25

                                            Brevkort 14+30……0,44

                                            Frimærker…………0,50

                                            Tandbørste…………0,65

                                            Bolsjer……………….0,17

                                            ____________________

                                                                        3,76 kr.

Jeg har kun 2,24 kr tilbage af 6 kr og heraf skal de 1,80 kr til is. Saa har jeg kun 44 øre tilbage og det er for lidt. Brevet er blevet så krøllet fordi der var nogle drenge der rendte med det.

Rie har selv skrevet det nederste   RIE VIL HJEM

De kærligst hilsener

fra Kis og Rie.”

Det næste og sidste brev er dateret den 1. august 1941, altså bare dagen efter det første.                                              

Gilleleje 1/8-41

Kære Far og Mor

Tak for brevet

Det såmæn meget godt med Rie. Og jeg lægger hende i seng. Hun savner jer begge men mest mor. Om morgenen tuder hun og siger hun vil hjem. Mor nu hopper hun selv ned til mig i vandet saa hun er jo helt flink. Mor vi vil gerne hjem nu på mandag. Slutter nu med de kærligste hilsener til jer begge fra Kis og Rie. Men mor det er nødvendigt med de penge da jeg saa gerne ville købe noget til os alle sammen. I dag var vi henne og besøge dem paa ”Østmolen”. 

De kærligsteHilsener fra Jeres to piger

Kirsten og Rie."

En lille sød familiehistorie fra Lysglimts lange virke, oplevet med det uskyldige barnesind midt i en tid, hvor verden stod på den anden ende, men hvor vi alligevel oplever tryghed og ro i hverdagen.                                                    

Benny Hørdum  

Oversigt over børn på Lysglimt

1918 1919 1920 1921
0 børn 9 børn 10 børn 6 børn
       
1922 1923 1924 1925
12 børn 0 børn 0 børn 21 børn
       
1926 1927 1928 1929
19 børn 21 børn 25 børn 18 børn
       
1930 1931 1932 1933
22 børn 16 børn 17 børn 15 børn
       
1934 1935 1936 1937
9 børn 0 børn 0 børn 6 børn
       
1941 1942    
14 børn 12 børn