Festdag på Lysglimt

Rekonvalescenthjemmets 100-års fødselsdag samlede mange gæster og beboere til harmonikamusik og samtaler om en fremtid med nye udfordringer

Tekst: Poul Sabroe, VI, PRØ-redaktør
Billeder: Henrik K. Lüthcke, X

Gilleleje

"Det er ganske enkelt ikke muligt at finde et bedre sted at slappe af! Det er derfor, vi bliver ved med at vende tilbage!"

Sådan lød hyldesten på adressen Østre Allé 65 i Gilleleje søndag den 13. august. Det var på en solrig 100-års fødselsdag for det Lysglimt, som i 1917 blev etableret af en kreds af idérige frimurere på baggrund af krigens sociale elendighed, den Første Verdenskrig, som endnu rasede ude i Europa.

Til glæde og gavn
150 fødselsdagsgæster, mange frimurere, kom i løbet af fejringen på besøg i det hæderkronede rekonvalescenthjem ved Kattegats kyst for at ønske tillykke og glæde sig sammen med Lysglimts ledelse, medarbejdere og beboere. Her på kanten af verden, lunt hævet over det blånende hav, var der gode ønsker, gensynsglæde og god appetit på en lækre buffet, som Lysglimt generøst bød sine gæster.

"Lysglimt har i generationer været til glæde og gavn for tusindvis af danskere, der er draget til Sjællands nordlige kyst for at restituere sig ved den fantastiske udsigt over sundet til Kullen og Skåne", lød det fra Den Danske Frimurerordens Stormester, br. Walter Schwartz, R&K, der dagen igennem var at finde blandt de fremmødte. "Sådan skal det vedblive at være", tilføjede Stormesteren, som ikke undlod også at nævne Lysglimts udfordrende økonomiske vilkår.

Mens rekonvalescenthjemmets kapacitet i regnskabsåret 2014-15 igen var støt stigende til nu 385 gæster på de 28 værelser (fra 256 i 2004), så følger likviditeten ikke med. Udgifterne ved hjemmets drift overstiger gæsternes egenbetaling med et stort beløb, hvorfor Lysglimt er afhængig af kontante gaver og tilskud fra legater, fonde og Kulturstyrelsen. "Det er en økonomisk situation, som vi gerne vil konsolidere", kommenterede formanden for Lysglimts bestyrelse, br. Hans Henriksen, X.

Oplevelsen

At Lysglimt gør en stor og værdsat indsats for de mange skiftende beboere, som året igennem udgør en belægningsprocent på over 90, kunne man ved selvsyn overbevise sig om på jubilæumsdagen:

"Fantastisk oplevelse bare at være her; at være til stede i nuet i omgivelser som disse, det er en stor gave", sagde f.eks. en tilbagevendende gæst på Lysglimt, Grethe Carlsen fra Gentofte.

"Jeg har været her 32 gange over 25 år", kunne Doris Bjerregaard fra Christianshavn fortælle.

"Jeg bliver ved med at komme her, fordi her er så vidunderligt fredfyldt og dejligt at være med et dejligt personale og god mad", forklarede Doris Bjerregaard. "Husk blot den gode bog til underholdning de 12 dage, man får lov at være her", tilføjede hun med et smil.

Smil

Smil var der mange af denne søndag i sommerlandet. De blev alle gengældt af de fejrende medarbejdere, anført af forstanderen på Lysglimt, br. Benny Hørdum, X:

"Fælles for vores gæster er, at de alle har truffet en beslutning om at ville det gode – for sig selv og andre. At opleve det sociale samvær i den danske sommer i smukke omgivelser med højt til himlen og dertil at blive godt forkælet – det er dagens program. Der er plads til alle, og det gode humør præger alle dagene", sagde forstander Benny Hørdum. "En fantastisk måde at komme til kræfter på igen og tage de gode oplevelser og minder med hjem til hverdagen. Her bringer vi stadig 'lysglimtet' i øjet frem", understregede Benny Hørdum.